HTML

Vénember

Friss topikok

  • Katibarát: hoppácska, lemaradtam, mijeza a belső tudósítás a magyar egészségügyről (vagy csak K bác... (2014.01.07. 19:53) Válogatás: Pillanatkép
  • Lí: Boldog új évet neked is! :) (2014.01.01. 16:20) 2014 B.U.É.K!
  • Katibarát: Boldog Új Évet kívánok, egészségben, szerencsében, örömben, bőségben:)))** (2013.12.31. 05:50) Mandulás paralelogrammák
  • palomanegra: ...lapát is kellett volna...:) (2013.12.28. 20:59) Esõ
  • Vénember: Hát az úgy vót, hogy eddig egy "Huawei dongle" nevezetű mobil izével használtam az internetet... (2013.12.26. 23:28) Huss!

Címkék

Mandulás paralelogrammák

2013.12.28. 23:38 Orbán Gábor

Munka elõtt megnézem, hogy a hûtõben van-e elegendõ mennyiségû inzulin... Aztán:

Lisztet feleannyi búzadarával, vajjal, kis sóval, sok cukorral, egész tojásokkal (2), szárított élesztõvel, vagy sütõporral, reszelt citromhéjjal két nagy marék mazsolával összegyúrok. Az így kapott tésztát két részre osztom. Mindkettõt kilapítom sodrófával kb. fél centi laposra. Az elsõt tepsibe fektetem sütõpapírra. Erre halmozom vastagon a tölteléket. (Kb három- négy centi)

Ráterítem a második tésztát. Széleit behajtom. Kiszurkálom villával, megkenem egész tojással, megszórom fahéjjal, és porcukorral.

Elõmelegített 160 fokos sütõben kb. 45 perc alatt készre sütöm. (légkeveréssel)

Teljes kihûlés elõtt csokoládé masszával lekenem a tetejét.

Másnap levagdosom a széleit. Közben erõsen hadakozom fakanállal a mindenfelõl orvul támadó gyerekekkel. Majd háromszor négy cm. (igény, és ízlés szerint más méret) paralelogrammákat (lehet oktaédereket is, de azt nehéz bekapni egyben, és különben is a név kötelez!) szeletelek belõle. Ha még mindig van belõle, megszórom porcukorral, és fémdobozba rejtem kínálásig.

Figyelem! Elõnyös, ha a fémdoboz vásárlásakor ismerjük a házi számkódos széf belsõ méreteit!


Tõtelék:

Sok mandula, (lehet dióval is!) sok alma (kibelezve, de héjával!) Erre különösen jó az apró szikkadt bio alma. Csipet só, sok cukor, és egy egész tojás. (ha az alma lédús, ki kell csavarni, és a levét jól meginni!) Ezt jól összekutyulom. Egy kenhetõ, nem folyós massza lesz belõle. Ha a massza híg, akkor búzadarával sûrítem.

Figyelem!

Jobb mint a Gerbaud!!! És a neve is egyszerûbb.

u.i.

Ne kérdezzétek a pontos adagokat a hozzávalóknál! Nem tudom. Többször sütöttem, és egyre jobb lett. Most már mindig állandó a minõsége.

Minden „gondulomnyi” ahogy Nagyi mondaná...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://venember.blog.hu/api/trackback/id/tr285946474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stali 2013.12.30. 07:30:00

Hiszen pontosan megadtad a mennyiséget. 2 db tojás - a többi pont annyi, amennyit ezek elkívánnak.

amerika24 2013.12.30. 13:46:52

Kép nincs hozzá ? ...vagy már el is fogyott ? Biztosan finom lehet, mert van benne mandula...nagyon szeretek minden mandulásat...a marcipánnal kezdődik és folytatódik a többivel...

boroka59 2013.12.30. 15:31:49

Legyen nagyon boldog a következő éved! Jó egészséget és rengeteg mosolyt kívánunk! Ölelünk Gájerék

Vénember 2013.12.31. 00:29:40

Kép: https://www.facebook.com/orbigabi

Vénember 2013.12.31. 00:31:29

B.U.É.K! az egész Gájer familiának! És minden számításotok váljon be! Találkozunk... (ez nem fenyegetés akart lenni) Puszi: Vén

Katibarát 2013.12.31. 05:50:28

Boldog Új Évet kívánok, egészségben, szerencsében, örömben, bőségben:)))**
süti beállítások módosítása