
Munka elõtt megnézem, hogy a hûtõben van-e elegendõ mennyiségû inzulin... Aztán:
Lisztet feleannyi búzadarával, vajjal, kis sóval, sok cukorral, egész tojásokkal (2), szárított élesztõvel, vagy sütõporral, reszelt citromhéjjal két nagy marék mazsolával összegyúrok. Az így kapott tésztát két részre osztom. Mindkettõt kilapítom sodrófával kb. fél centi laposra. Az elsõt tepsibe fektetem sütõpapírra. Erre halmozom vastagon a tölteléket. (Kb három- négy centi)
Ráterítem a második tésztát. Széleit behajtom. Kiszurkálom villával, megkenem egész tojással, megszórom fahéjjal, és porcukorral.
Elõmelegített 160 fokos sütõben kb. 45 perc alatt készre sütöm. (légkeveréssel)
Teljes kihûlés elõtt csokoládé masszával lekenem a tetejét.
Másnap levagdosom a széleit. Közben erõsen hadakozom fakanállal a mindenfelõl orvul támadó gyerekekkel. Majd háromszor négy cm. (igény, és ízlés szerint más méret) paralelogrammákat (lehet oktaédereket is, de azt nehéz bekapni egyben, és különben is a név kötelez!) szeletelek belõle. Ha még mindig van belõle, megszórom porcukorral, és fémdobozba rejtem kínálásig.
Figyelem! Elõnyös, ha a fémdoboz vásárlásakor ismerjük a házi számkódos széf belsõ méreteit!
Tõtelék:
Sok mandula, (lehet dióval is!) sok alma (kibelezve, de héjával!) Erre különösen jó az apró szikkadt bio alma. Csipet só, sok cukor, és egy egész tojás. (ha az alma lédús, ki kell csavarni, és a levét jól meginni!) Ezt jól összekutyulom. Egy kenhetõ, nem folyós massza lesz belõle. Ha a massza híg, akkor búzadarával sûrítem.
Figyelem!
Jobb mint a Gerbaud!!! És a neve is egyszerûbb.
u.i.
Ne kérdezzétek a pontos adagokat a hozzávalóknál! Nem tudom. Többször sütöttem, és egyre jobb lett. Most már mindig állandó a minõsége.
Minden „gondulomnyi” ahogy Nagyi mondaná...